Pályázat K+F+I

 

  

Sajtóközlemény

 

Robotvezérlésű rugalmas gyártócella kifejlesztése

 

2019 / 05 / 06.

 

Európai uniós támogatásból valósulhat meg a TECHNOCAR-MC-2003 Kft. „Számítógéppel integrált, robotvezérlésű rugalmas gyártócella kifejlesztése kis és közepes sorozatú gyártásszériák számára” című projektje. A cég 271,24 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című, GINOP-2.1.2-8-1-4-16 kódszámú pályázati kiírása keretében.

 

A TECHNOCAR-MC-2003 Kft. nagyszabású kutatás-fejlesztési projektje a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg Bicskén.

 

A 271,24 millió forint európai uniós támogatás és a 250 millió forint visszatérítendő támogatás segítségével a projekt során kifejlesztésre kerülő intelligens gyártócella lehetővé teszi az integrációt egy tetszőleges külső termelési láncba, valamint a belső folyamatok valós idejű monitorozását biztosítja. A cella többek között hálózatba kapcsolt számítógépet, 3D optikai mérőműszert, robotot és a robot által kiszolgált CNC esztergát, valamint megmunkáló központot tartalmaz. A projekt során ezen eszközök és a gyártócella napi működéséhez szükséges alkatrészek beszerzése, illetve fejlesztése valósul meg.

 

A kutatás-fejlesztési projekt eredményeként létrejövő robot-vezérlésű gyártócellában előállítható termékek száma gyakorlatilag végtelen, minden olyan termék gyártásához használható, amelyek a gyártócella elemeit alkotó gépeken külön-külön is legyárthatóak.

 

Az intelligens gyártócella alapja egy okos-visszajelző rendszer, amely a folyamat jellemzőit valós időben képes monitorozni és a szükséges adatokat tárolni, valamint adatokat szolgáltatni az ügyfelek irányába. Minden munkadarab opcionálisan kap egy azonosítót, hogy később az adott alkatrész számos paramétere, akár az ügyfél által – távoli hozzáféréssel is – nyomon követhető legyen.